Restaurant

Boek nu
te doen

Kasteel Blauwhuis

Kasteel Blauwhuis

Kasteel Blauwhuis

Het kasteel Blauwhuis is zeker het imposantste gebouw van de hele stad. Het kasteel is samen met het 11,2 ha grote park geklasseerd als stadszicht. Sinds 1 april 2017 stelt de Stad Izegem, in samenwerking met de eigenaar “vzw Gillès de Pélichy”, dit prachtig groen domein open voor het publiek.

 

Het neoclassicistische kasteel Blauwhuis krijgt zijn huidige vorm in de jaren 1880, maar heeft een veel oudere geschiedenis – de eerste vermelding dateert uit 1544. Sinds 1981 is het kasteel beschermd als monument. De pachthoeve wordt voor het eerst vermeld als Blauwhuis of Blauwpoorte; naar de blauwe kleur van het leiendak. Het Blauwhuis is uitgebouwd op gedeeltelijk oudere grondvesten en omgeven door een wal. Het park is aangelegd in Engelse landschapsstijl.

In het loofhoutbosje achter in het park wonen al een tiental jaar blauwe reigers in een kolonie. Om de rust te bewaren verzoeken we je dan ook om dit gebied niet te betreden. Het gebied is bovendien heel drassig en moeilijk toegankelijk.

 

Het kasteeldomein heeft 3 ingangen: via de Gentseheerweg, via de Kasteelstraat en via een ingang achter in het park. Het kasteelpark is toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang. Fietsers en wandelaars kunnen terecht op de daartoe aangeduide wegen en paden.

 

Kom je met de wagen? Parkeer makkelijk op P1 (brandweer) of P2 (goederenstation) en neem de ingang achter in het park of de ingang via de Kasteelstraat. Het is niet toegelaten om met de wagen op het terrein te rijden. Foto’s nemen binnenin het kasteel is niet mogelijk. Je kan wel een Baronnenwandeling boeken: deze begeleide wandeling vertelt over de geschiedenis van de baronnen in Izegem en komt ook voorbij aan het Blauwhuis.

Gelijkaardige artikels